,

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για καλή νοητική λειτουργία

Τεράστια οφέλη στην εμφάνιση και λειτουργία των νευρώνων και των συνάψεων του εγκεφάλου προσφέρει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, συμβάλλοντας έτσι στην καλή μνήμη και μάθηση, ενώ μπορεί και να μειώσει τις αλλοιώσεις του εγκεφάλου που συμβαίνουν στη νόσο Αλτσχάιμερ!

Η σημαντική αυτή αποκάλυψη έγινε από την επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Temple της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, οι οποίοι μελέτησαν την επίδραση αυτού του τύπου ελαιόλαδου σε πειραματόζωα (ποντίκια), με τα δύο βασικά χαρακτηριστικά της νευροεκφυλιστικής νόσου: τις πλάκες της πρωτεΐνης β-αμυλοειδούς και τους νευροϊνιδιακούς θυσάνους της πρωτεΐνης Τ.
Τα ποντίκια που κατανάλωναν επί μήνες το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και δεν είχαν ακόμη εκδηλώσει συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ, είχαν πολύ καλύτερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης και μάθησης σε σύγκριση με τα πειραματόζωα, στα οποία δεν δόθηκε ελαιόλαδο στη διατροφή τους.

Στη συνέχεια εξετάστηκαν οι εγκεφαλικοί ιστοί, και αποκαλύφθηκαν δραματικές διαφορές στην εμφάνιση και λειτουργία των νευρώνων και των συνάψεων του εγκεφάλου, ενώ εντοπίστηκαν πολύ μικρότερα επίπεδα πλακών αμυλοειδούς και θυσάνων!

Το επόμενο –σημαντικό– βήμα είναι η χορήγηση του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στη διατροφή τρωκτικών που θα έχουν πλέον εμφανίσει σημάδια άνοιας και Αλτσχάιμερ, για να ελέγξουν αν το ελαιόλαδο έχει την ικανότητα να σταματήσει ή ακόμα και να αναστρέψει τη νευροεκφύλιση!

Σύμφωνα πάντως με τους ερευνητές, η σημασία της εν λόγω μελέτης δεν είναι μόνο ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μείωσε τη φλεγμονή στον εγκέφαλο, αλλά κυρίως ότι ενεργοποίησε τη διαδικασία της αυτοφαγίας των κυττάρων, δηλαδή της διαδικασίας «αυτοκαθαρισμού» των κυττάρων από τις τοξίνες και άλλων άχρηστων υλικών, όπως είναι οι αμυλοειδείς πλάκες και οι θύσανοι της πρωτεΐνης Τ.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νευρολογίας «Annals of Clinical and Translational Neurology».
Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

http://www.farmakeutikoskosmos.gr/article-f/extra-par9eno-elaiolado-gia-kalh-nohtikh/19226