Πραγματικά αποτελεσματική ανακούφιση από το IBD

 

Υπάρχει μια «αυξανόμενη οικογένεια» ασθενειών των οποίων τα ποσοστά έχουν αυξηθεί σταθερά από το 1940 περίπου και τώρα επηρεάζουν ένα αυξανόμενο αριθμό ατόμων ανά τον κόσμο – περίπου τρία εκατομμύρια Ευρωπαίους. Αυτή η «αναπτυσσόμενη οικογένεια» ονομάζεται IBD – φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Το ονομάζω μια αυξανόμενη οικογένεια επειδή κάλυπτε μόνο δύο καταστάσεις – την ελκώδη κολίτιδα και τη νόσο του Crohn – αλλά τώρα έχει προσθέσει 2 ακόμη «αδέλφια» στο νοικοκυριό της. Επιπλέον ένας τρομακτικός νέος κίνδυνος έχει προκύψει και για τους τέσσερις τύπους IBD που ταξιδεύουν βόρεια του εντέρου σας. Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτή την ασθένεια που αυξάνεται τόσο σε αριθμό περιπτώσεων και τύπων. Μιλάμε για κάποιες νέες ύποπτες αιτίες, και το πιο σημαντικό, τους τρόπους που μπορείτε να αντισταθείτε στην IBD και να αισθανθείτε πολύ καλύτερα – χωρίς τους κινδύνους που υπάρχουν από ορισμένες κοινές θεραπείες.

Όπου υπήρχαν δύο ασθένειες, υπάρχουν τώρα τέσσερις

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) περιλαμβάνει τώρα αυτές τις 4 ασθένειες:

  1. Ελκώδης κολίτιδα
  2. Η νόσος του Crohn
  3. Μικροσκοπική κολίτιδα (κολλαγόνο και λεμφοειδές)
  4. Ισχαιμική κολίτιδα

Καθένα από αυτές έχει ελαφρώς διαφορετικά χαρακτηριστικά, αλλά όλες δείχνουν στον πόνο και την δυστυχία για τον άτυχο πάσχοντα.

Δείτε πιο κάτω μια σύντομη περίληψη της κάθε ασθένειας και του τρόπου με τον οποίο διαφέρουν:

Ελκώδης κολίτιδα (UC)

Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια συνεχής φλεγμονή της εσωτερικής επένδυσης του βλεννογόνου (παχύ έντερο) και / ή του πρωκτού. Αυτή η χρόνια φλεγμονή οδηγεί σε κακή πέψη, εκρηκτικές κινήσεις του εντέρου (έως και 30 ή περισσότερες φορές την ημέρα!) Αιμορραγία από τον πρωκτό και πόνο. Μπορεί να περιγραφτεί με άλλα ονόματα, ανάλογα με το πού βρίσκεται. Στο κατώτερο παχύ έντερο, μερικές φορές ονομάζεται ασθένεια αριστερής πλευράς. Στο πρωκτό μπορεί να αναφέρεται ως περιφερική ασθένεια, ελκώδης πρωκτίτιδα ή προκτοσιγμοειδίτιδα. Με το UC, έχεις περίπου μία στις τέσσερις πιθανότητες να χρειαστείς χειρουργική επέμβαση – αφαίρεση μέρος του παχέος εντέρου σου. Αλλά ακόμα και τότε δεν είστε έξω από το δάσος επειδή η UC μπορεί να «ταξιδέψει κάτω στο δρόμο» και να χτυπήσει μια άλλη περιοχή του παχέος εντέρου … ή «να ανέβει στο δρόμο» στο λεπτό έντερο και να ξανά-ανακαλυφθεί ως ασθένεια του Crohn.

Η νόσος του Crohn

Σε αντίθεση με την ελκώδη κολίτιδα που περιορίζεται στο παχύ έντερο, το Crohn μπορεί να χτυπήσει ΚΑΘΕ περιοχή της πεπτικής οδού από το στόμα στον πρωκτό, αλλά συνήθως επηρεάζει το κατώτερο τμήμα του λεπτού εντέρου όπου συνδέεται με το παχύ έντερο (γνωστό ως ειλεός). Επειδή αυτή η περιοχή του εντερικού σας σωλήνα είναι στη δεξιά σας πλευρά, ο Crohn ονομάζεται μερικές φορές δεξιόστροφη νόσος.

Όπως και στο UC, τα συνηθέστερα συμπτώματα του Crohn περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος και εκρηκτική διάρροια. Μπορείτε επίσης να πάρετε πυρετό που διαρκει 24-48 ώρες, αύθις στο στόμα σας, παραμορφωμένα νύχια και να γίνεται επιρρεπείς σε εντερικά μπλοκαρίσματα. Και δεδομένου ότι το λεπτό έντερο σας είναι εκεί όπου λαμβάνει χώρα η περισσότερη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών, η παραμονή του Crohn στο εσωτερικό μειώνει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και σας καθιστά ευάλωτους σε απώλεια βάρους, υποσιτισμό και ανεπάρκειες.

Το Crohn είναι βαθύτερα στο εντερικό τοίχωμά σας από το UC και τελικά μπορεί να προκαλέσει μικρά «κανάλια» που ονομάζονται συρίγγια που αναπτύσσονται μεταξύ του εντέρου και άλλων οργάνων.

Αυτό δημιουργεί ένα δρόμο για τα απόβλητα και τις τοξίνες να διαρρεύσουν και να βλάψουν την υγεία των άλλων οργάνων σας.

Μικροσκοπική κολίτιδα

Όπως και τα παραπάνω «αδέλφια» της, η μικροσκοπική κολίτιδα χαρακτηρίζεται επίσης από διάρροια και κοιλιακό άλγος. Μπορεί επίσης να υπάρξει κόπωση, πυρετός ή πόνος στις αρθρώσεις. Ονομάζεται «μικροσκοπική» επειδή δεν μπορεί να εντοπιστεί με γυμνό μάτι κατά τη διάρκεια μιας κολονοσκόπησης. Αντ ‘αυτού, οι ιστοί πρέπει να υποβληθούν σε βιοψία και να εξεταστούν υπό μικροσκόπιο για να διαπιστωθεί η φλεγμονή. Ως αποτέλεσμα, η μικροσκοπική κολίτιδα συχνά δεν ανιχνεύεται ή διαγνώθεται λανθασμένα.
Υπάρχουν δύο τύποι μικροσκοπικής κολίτιδας – κολλαγονική και λεμφοκυτταρική.

Με την κολλαγονική κολίτιδα υπάρχει πάχυνση του στρώματος του κολλαγόνου του παχέος εντέρου και αύξηση των ουσιών που προκαλούν φλεγμονή που ονομάζονται κυτοκίνες.

Η λεμφοκυτταρική κολίτιδα προκαλεί αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων στην περιοχή, γεγονός που προκαλεί υδαρή διάρροια.

Ισχαιμική κολίτιδα

Η ισχαιμική κολίτιδα εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και οφείλεται σε υπάρχουσες καρδιαγγειακές παθήσεις.

Εμφανίζεται όταν η ροή του αίματος στο παχύ έντερο σας μειώνεται (συνήθως από αθηροσκλήρωση), με αποτέλεσμα τη φλεγμονή και την πιθανή μόνιμη βλάβη στο παχύ έντερο.

Τα κλασικά συμπτώματα της ισχαιμικής κολίτιδας περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, αιμορραγία από το ορθό, πολύ επείγουσες κινήσεις του εντέρου, ναυτία, διάρροια και έμετο.

Είναι ένα μυστήριο

Το IBD είναι ένα πολύ μεγάλο μυστήριο για την ιατρική κοινότητα, επειδή δεν υπάρχει μόνο μια ξεκάθαρη αιτία.

Πρώτα απ ‘όλα, το IBD θεωρείται αυτοάνοση κατάσταση – που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα βλέπει ένα κανονικό ιστό στην εντερική οδό ως επικίνδυνο εισβολέα και ξεκινά μια επίθεση εξόντωσης του.

Υπάρχει επίσης ένα γενετικό στοιχείο. Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα άτομο με συγγενή πρώτου βαθμού με IBD είναι έως και 10 φορές πιο πιθανό να αναπτύξει την ασθένεια.

Η χρήση φαρμάκων είναι επίσης ένας παράγοντας, ειδικά με τα συνήθως χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά, χάπια ελέγχου των γεννήσεων και NSAIDS. Αυτά τα φάρμακα βλάπτουν τη φιλική εντερική χλωρίδα σας και σας κάνουν πολύ πιο ευάλωτους σε λοίμωξη, φλεγμονή και ασθένειες στην περιοχή του εντέρου.

Οι ευαισθησίες στα τρόφιμα και η δυσανεξία στη λακτόζη έχουν επίσης αποδειχθεί ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του IBD.

Άλλοι ύποπτοι ένοχοι

Υπάρχουν και άλλοι αναδυόμενοι ύποπτοι στο μυστήριο του IBD, που δεν μπορεί να απορριφτούν ως σύμπτωση.

Ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Canadian Journal of Gastroenterology θεωρεί ότι η σταθερή αύξηση των περιπτώσεων IBD μπορεί να σχετίζεται με την εξασθένιση των πεπτικών πρωτεασών (ένζυμα πέψης πρωτεΐνης), που προκαλείται από την αναστολή βακτηρίων του εντέρου από διαιτητικά χημικά όπως η σουκραλόζη (γνωστή και ως Splenda®).

Επιπλέον, η ατμοσφαιρική ρύπανση άρχισε να θεωρείται ως πιθανός παράγοντας. Έρευνες έδειξαν ότι τα νεαρά άτομα είχαν περισσότερες πιθανότητες διάγνωσης της νόσου του Crohn εάν ζούσαν σε περιοχές με υψηλότερες συγκεντρώσεις του ατμοσφαιρικού ρύπου διοξειδίου του αζώτου, ενώ οι νέοι ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα είχαν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν σε περιοχές με υψηλότερη ρύπανση από διοξείδιο του θείου στον αέρα . Λαμβάνοντας υπόψη ότι η IBD δεν εμφανίστηκε παρά μόνο μετά την βιομηχανοποίηση, φαίνεται πιθανή μια σχέση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της IBD.

Ένας άλλος ύποπτος ένοχος είναι η χρήση της φαρμακευτικής ουσίας acne isotretinoin (Accutane). Μια ανασκόπηση των αναφορών σχετικά με το IBD που σχετίζεται με Accutane έδειξε ότι μεταξύ του 1997 και του 2002, υπήρχαν 85 περιπτώσεις IBD που σχετίζονται με την χρήση Accutane.

Οι αιτίες είναι πολλές – οι επιλογές είναι δύο

Δυστυχώς, αν και αιτίες του IBD είναι πολλές, οι σημερινές αλλοπαθητικές απαντήσεις είναι μόνο δύο – φάρμακα (χάπια πόνου, στεροειδή και ανοσοκατασταλτικά) και χειρουργική επέμβαση.

Και οι δύο έρχονται με τα δικά τους μερίδια κινδύνων.

Ανάλογα με τον τύπο, τα χάπια πόνου μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στο στομάχι (γαστρίτιδα), να διαταράξουν την ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου, να βλάψουν το συκώτι σας και να οδηγήσουν σε εξάρτηση.

Τα στεροειδή μπορούν να προκαλέσουν μια μεγάλη ποικιλία ανεπιθύμητων ενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας οστού, ανεπάρκειας φολικού οξέος, χαμηλών επιπέδων κορτιζόλης και αυξημένου κινδύνου λεμφώματος (καρκίνος του λεμφικού συστήματος).

Τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στο να «ησυχάσουν» την υπερβολική ανοσοποιητική δράση που συμβαίνει με την IBD, αλλά τότε είστε χωρίς την προστασία του ανοσοποιητικού σας συστήματος – και είστε πιο επιρρεπής σε ιούς, λοιμώξεις και ασθένειες παντός είδους.

Και η τιμή της ιατρικής χειρουργικής; Αυτό είναι αρκετά αυτονόητο. Η απώλεια κάποιων ή όλων των εντέρων σας και πιθανώς η δημιουργία μιας σακκούλας ή κολοστομίας δεν είναι πολύ ελκυστική, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι η IBD μπορεί να επαναληφθεί μετά από χειρουργική επέμβαση!

Οι κίνδυνοι αυξάνονται επίσης – με τους «δύο μεγάλους»

Δυστυχώς, οι ανεπάρκειες των θρεπτικών ουσιών και η πιθανότητα να χάσετε μερικά από τα σπλάχνα σας δεν είναι πλέον οι μόνοι κίνδυνοι του IBD.

Προσθέστε και τον υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου σε αυτόν τον κατάλογο.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε από τους ερευνητές της Mayo Clinic στην Ετήσια Επιστημονική Συνάντηση του American College of Gastroenterology, οι ασθενείς με IBD έχουν 10-25% αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος και καρδιακών προσβολών.

Αν και αυτό το εύρημα είναι ανησυχητικό, δεν είναι εκπληκτικό.

Βλέπετε, τόσο το IBD (όλες οι μορφές) όσο και οι καρδιακές παθήσεις χαρακτηρίζονται από χρόνιες φλεγμονές – συμβαίνει απλώς να εμφανίζονται σε δύο διαφορετικές θέσεις. Με το IBD είναι το έντερο και με καρδιακές παθήσεις είναι τα αιμοφόρα αγγεία σας.

Μόλις το σώμα σας προσβληθεί από χρόνια φλεγμονή σε ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ μορφή, είναι πολύ εύκολο για τη φλεγμονή να μετακινηθεί και να πάρει τη διαμονή της κάπου αλλού σε άλλο μέρος του σώματος.

Και αυτό περιλαμβάνει την επιβάρυνση της υγείας του πολύτιμου καρδιαγγειακού σας συστήματος!

Επιπλέον, η ασθένεια του Crohn που επεκτείνεται στο παχύ σας έντερο, αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Καταπολεμήστε το IBD με φυσικό τρόπο

Παρόλο που το IBD παραμένει σε μεγάλο βαθμό ένα μυστήριο, ένα πράγμα που είναι σίγουρο είναι ότι υπάρχουν πολύ αποτελεσματικές στρατηγικές για την καταπολέμησή της που μπορεί να σας αφήσουν να αισθανθείτε ΟΛΟΚΛΗΡΟΤΙΚΑ πολύ καλύτερα!

Και το σύμπαν ξέρει ότι είναι πολύ ασφαλέστερο από τα φάρμακα και τη χειρουργική επέμβαση!

Εδώ είναι 5 ασφαλείς, εύκολες και αποτελεσματικές στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των ασθενών με IBD:

Μειώστε το στρες στα έντερα σας

Όταν μειώνετε το άγχος που τα έντερα σας έχουν να αντιμετωπίσουν, είναι πιο πιθανό να μείνουν ήσυχα και ειρηνικά.

Και ένας πολύ καλός τρόπος για να κρατήσετε τα έντερά σας χωρίς άγχος είναι να φάτε τα γεύματα που το σώμα σας μπορεί να αφομοιώσει πιο αποτελεσματικά!

Όταν η πέψη μπορεί να επιτευχθεί με μεγαλύτερη ευκολία, τα απόβλητά σας μπορούν να κινηθούν μέσα στα έντερα ομαλά όπως θα έπρεπε – με λιγότερες πιθανότητες δυσκοιλιότητας, διάρροιας, υπερβολικού αερίου ή ερεθισμού.

Εύκολη πέψη = χαρούμενα έντερα!

Και εδώ είναι το μεγάλο μυστικό¨

Υδατάνθρακες με Λαχανικά = χαρούμενα έντερα!

Πρωτεΐνη με Λαχανικά = χαρούμενα έντερα!

Υδατάνθρακες με Πρωτεΐνη = ΠΟΝΟΣ

Με αυτό το πρωτόκολλο θα θρέψετε το σώμα σας, θα ενθαρρύνετε την πιο εύκολη πέψη, θα ελαχιστοποιήσετε τον ερεθισμό και θα αυξήσετε τις πιθανότητες να αισθάνεστε υπέροχα μετά από κάθε γεύμα.

Πολλοί άνθρωποι με IBD, ανέφεραν ανακούφιση από πόνο, διάρροια και αιμορραγία σχεδόν αμέσως μετά κάνοντας μερικές απλές αλλαγές στη διατροφή τους … και είναι ενθουσιασμένοι πέρα ​​από την προσδοκία!

Ενισχύστε το τοίχωμα του εντέρου με συμπληρώματα

Για τα άτομα με IBD, είναι απαραίτητο να έχετε ένα ισχυρό τοίχωμα εντέρων και να βοηθήσετε να διατηρήσετε τα επιβλαβή βακτήρια υπό έλεγχο.

Το πρώτο βήμα έχει να κάνει με μια θρεπτική διατροφή (συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών, των φρούτων και των δημητριακών ολικής αλέσεως) για να θρέψει και να ενθαρρύνει μια υγιή φιλική βάση χλωρίδας. Τίποτα δεν επηρεάζει τη χλωρίδα του εντέρου σας περισσότερο από τη διατροφή σας.

Ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν επίσης τη συμπλήρωση με προβιοτικά στελέχη από τα είδη Lactobacillus και Bifidobacteria.

Τα σωστά προβατικά πρέπει να περιέχουν ισχυρά, υψηλής ποιότητας στελέχη τόσο Lactobacillus (που βρίσκονται στο λεπτό έντερο) όσο και Bifidobacteria (που ζουν στο παχύ έντερο), έτσι ώστε να καλύπτεται ολόκληρο το εντερικό σας σύστημα!

Επιπλέον, το αμινοξύ γλουταμίνη έχει επίσης αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην ενίσχυση της αντοχής του τοιχώματος του εντέρου.

Η γλουταμίνη βρίσκεται σε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες όπως φασόλια, κόκκινο κρέας, καρύδια και ψάρια. Συμπληρώματα διατίθενται επίσης σε καταστήματα υγιεινής διατροφής και σε πολλά φαρμακεία. Οι ειδικοί συστήνουν να ξεκινάτε με μια δόση 8 γραμμάρια ημερησίως και να το αυξήσετε σταδιακά στα 20 γραμμάρια την ημέρα.

Η βιταμίνη D είναι επίσης μια μεγάλη βοήθεια εδώ. Οι προτεινόμενες δόσεις είναι 1.000 IU ανά ημέρα.

Κρατήστε τη φλεγμονή χαμηλή

Η διατήρηση της φλεγμονής χαμηλή στα έντερα είναι ζωτικής σημασίας για τους πάσχοντες από IBD και η αποτελεσματική πέψη (όπως είπα στο σημείο 1) είναι μια μεγάλη βοήθεια από αυτή την άποψη.

Αλλά αυτό δεν είναι όλα – επειδή αν έχετε μια ανισορροπία των OMEGA EFAs στο σύστημά σας, ο μηχανισμός του φλεγμονώδους μηχανισμού του σώματος σας θα μπορούσε να λειτουργεί με υπερβολική ταχύτητα.

Και όχι μόνο το εντερικό σας σύστημα θα έπαιρνε φωτιά ως αποτέλεσμα, αλλά μπορεί να αυξήσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων όπως ανέφερα πιο πάνω! Πρέπει να υπάρχει μια συγκεκριμένη ισορροπία μεταξύ των ωμέγα-6 και των ωμέγα-3 βασικών λιπαρών οξέων στο σώμα σας. Όταν είναι σε αναλογία μεταξύ 3: 1 και 5: 1, ελέγχουν αποτελεσματικά τη φλεγμονή.

Αλλά πολλοί άνθρωποι (συμπεριλαμβανομένων των πασχόντων από IBD) μπορεί να έχουν αναλογία 10: 1, 20: 1 ή χειρότερη. Έτσι είναι σημαντικό να βοηθήσετε στην αναπλήρωση των Ωμέγα-3 με ένα καλό συμπλήρωμα ιχθυελαίου φαρμακευτικής ποιότητας. Όχι μόνο μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των εντερικών φλεγμονών, αλλά και να διευκολύνουν άλλους πόνους και ενοχλήσεις, καθώς και να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης! Αν και η «οικογένεια» των φλεγμονωδών παθήσεων των εντέρων αυξάνεται, αυτό δεν σημαίνει ότι είστε ανυπεράσπιστοι εναντίον τους ή ότι τα φάρμακα και η χειρουργική επέμβαση είναι οι μόνες σας επιλογές!

Βάλτε τη δύναμη της ασφαλούς, φυσικής θεραπείας να δουλέψει για σας και θα δείτε την τεράστια διαφορά που μπορεί να κάνει στο πώς αισθάνεστε…

Πηγή Σιέρρυ Πρέσια